Du behöver
- 7 dl färska kantareller
- 1 st gul lök
- 1 st palsternacka
- smör
- 4 dl avorioris
- 3 msk grönsaksfond
- 2 dl torrt vitt vin
- 12 dl vatten kokhett
- salt och peppar
- 1 st rött äpple
- påse babyspenat 65 g
- 3 dl västerbottensost grovriven
Gör så här
Ansa och dela kantarellerna i bitar. Skala och hacka lök och palsternacka. Fräs svamp och grönsaker i smör i en gryta utan att det tar färg.
Rör i riset och låt det fräsa med en stund så att grynen blir glansiga. Tillsätt fond och vin och låt det koka in.
Häll på så mycket hett vatten att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: späd med lite vätska i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör regelbundet i risotton. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 minuter.
Skär äpplet i små bitar, behåll skalet. Blanda i äpple och spenat i risotton när någon minut återstår.
Ta från värmen. Blanda i ost och 2 msk smör. Låt vila under lock ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten, risotton ska vara krämig.