RECEPT FRÅN HJ

Svamprisotto med spenat och äpple

Risotton är god som ensamrätt, men passar också som tillbehör till viltkött.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 7 dl färska kantareller
  • 1 st gul lök
  • 1 st palsternacka
  • smör
  • 4 dl avorioris
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 12 dl vatten kokhett
  • salt och peppar
  • 1 st rött äpple
  • påse babyspenat 65 g
  • 3 dl västerbottensost grovriven

Gör så här

1

Ansa och dela kantarellerna i bitar. Skala och hacka lök och palsternacka. Fräs svamp och grönsaker i smör i en gryta utan att det tar färg.

2

Rör i riset och låt det fräsa med en stund så att grynen blir glansiga. Tillsätt fond och vin och låt det koka in.

3

Häll på så mycket hett vatten att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: späd med lite vätska i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör regelbundet i risotton. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 minuter.

4

Skär äpplet i små bitar, behåll skalet. Blanda i äpple och spenat i risotton när någon minut återstår.

5

Ta från värmen. Blanda i ost och 2 msk smör.  Låt vila under lock ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten, risotton ska vara krämig.


Recept