RECEPT FRÅN HJ

Sparrispaj med spenat

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
8 bitar

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 250 g grön sparris
  • 75 g salladslök
  • 100 g babyspenat
  • rapsolja
  • 3 dl riven ost
  • 3 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Mixa ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en deg. Låt vila i plast i kylen cirka 30 minuter.

2

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 -centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.

3

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter. 

4

Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparris och lök bitar. Mjukstek sparris och lök i rapsolja. Vänd ner spenaten och låt fräsa med mot slutet så att den sjunker ihop.

5

Fördela sparris, lök, spenat och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

6

Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter.


Kommentar:
Vårgrön paj med sparris, späd spenat och mild lök. Pajskalet kan göras ett par dagar i förväg och förvaras ogräddat i kylen. Men vänta med att grädda pajen till festdagen, eller dagen innan. Frys däremot aldrig en paj, det är lätt att den vattnar sig.

Recept