Du behöver
- 700 g laxfilé med skinn
- 2 st citron
Citronglaze:
1 st röd chilipeppar
0.75 dl strösocker
0.5 dl vatten
0.5 dl pressad citron
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 msk rivet citronskal
Curryremoulade:
2 msk vatten
1 msk curry
0.5 dl ättiksgurka
0.5 dl syltlök
1.5 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
salt och peppar
Servera med:
kokt potatis
sockerärter
Gör så här
Citronglaze: Dela, kärna ur och hacka chilin fint. Blanda med socker, vatten, citronsaft, timjan och salt i en kastrull. Koka ihop till en simmig lag. Låt svalna och rör i citronskal.
Lägg laxen med skinnet ner mot gallret och grilla indirekt i ca 10 minuter. Dela citronerna och lägg snittytan mot gallret och grilla i ca 5 minuter. Pensla laxen med glazen flera gånger under grillning.
Koka upp vatten och curry. Låt svalna. Hacka ättiksgurka och syltlök fint. Blanda med curry, majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med remouladen, kokt potatis, sockerärter och grillad citron.
Helgrillad lax som flörtar med den danska kusinen “rødspætte med remoulade”. Lättlagat och en av sommarens godaste grillrätter.