Du behöver
Botten:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 msk kakao
1 st ägg
Fyllning:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
200 g nutella
1 st apelsin
Garnera med:
kakao
färska fikon
Servera med:
hallonsås se recept i kommentarsfältet
lättvispad grädde
Ugn: 200°
Gör så här
Botten: Mixa ihop kallt smör, mjöl, socker och kakao i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylen, 1 timme. Tryck ut degen i en låg vid form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen i minst 1 timme. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter. Låt kallna.
Fyllning: Grovhacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Ta kastrullen från värmen och blanda i choklad och nöt- och chokladkräm, och rör om tills chokladen smält. Blanda i apelsinskal. Häll fyllningen i formen och låt stelna i kylen i minst 5 timmar.
Vid servering: Pudra över kakao och garnera med fikon och bär. Servera med hallonsås och lättvispad grädde.
Receptet räcker till 8-10 bitar.
Hallonsås:
4 portioner:
Tina 500 g hallon. Mixa dem till en slät puré med mixerstav. Låt rinna av genom en sil. Mosa med en slev tills det bara är kärnor blir kvar i silen. Smaka av med ca 1msk florsocker.