RECEPT FRÅN HJ

Chokladtarte med Nutella och hallonsås

Nutellan ger en härligt söt och god nötsmak till den mörka chokladtryffelpajen. Garnera med mörka bär och servera med en frisk hallonsås.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
9 bitar
1 röstande.

Du behöver

    Botten:

  • 150 gram smör
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 2 matskedar strösocker
  • 2 matskedar kakao
  • 1 styck ägg
  • Fyllning:

  • 200 gram mörk choklad
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1 deciliter mörk sirap
  • 200 gram nutella
  • 1 styck apelsin
  • Garnera med:

  • kakao
  • färska fikon
  • Servera med:

  • hallonsås se recept i kommentarsfältet
  • lättvispad grädde
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Botten: Mixa ihop kallt smör, mjöl, socker och kakao i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylen, 1 timme. Tryck ut degen i en låg vid form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen i minst 1 timme. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter. Låt kallna.

2

Fyllning: Grovhacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Ta kastrullen från värmen och blanda i choklad och nöt- och chokladkräm, och rör om tills chokladen smält. Blanda i apelsinskal. Häll fyllningen i formen och låt stelna i kylen i minst 5 timmar.

3

Vid servering: Pudra över kakao och garnera med fikon och bär. Servera med hallonsås och lättvispad grädde.


Kommentar:
Receptet räcker till 8-10 bitar. Hallonsås: 4 portioner: Tina 500 g hallon. Mixa dem till en slät puré med mixerstav. Låt rinna av genom en sil. Mosa med en slev tills det bara är kärnor blir kvar i silen. Smaka av med ca 1msk florsocker.

Recept