RECEPT FRÅN HJ

Vitchoklad-lime mousse med vaniljkokta rabarber

Extra tid: 300 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
10 portioner

Du behöver

    Vitchoklad-lime mousse

  • 200 g vitchoklad av hög kvalité
  • ägg
  • 3 dl grädde
  • lime
  • 1 msk socker
  • .25 tsk vanilj pulver
  • Vaniljkokta rabarber

  • 550 g rabarber
  • vaniljstång
  • lime
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker

Gör så här

1

Smält chokladen och 1 dl grädde i mikron eller i vattenbad på spisen. Rör försiktigt för att blanda väl. Låt svalna åt sidan.

2

Dela äggen och vispa äggulorna med 1 matsked socker, citronsaft och skal tills smeten blir ljus och fluffig. Blanda äggulorna med chokladen försiktigt.

3

Vispa grädden med vaniljpulver och vänd ner i chokladen försiktigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i chokladblandningen försiktigt.

4

Ställ i kylen minst 6 timmar, helst över natten så att den stelnar till en mjuk silke kräm. Dela i 8 portionsglas och servera med vaniljkokta rabarber eller andra bär enligt önskemål.

5

Tips: Det är viktigt att den smälta chokladen svalnar helt, innan du tillsätter visgrädde och äggvitor. Blir det för varmt, tappar man all luft och riskerar att moussen inte stelnar.

6
 

Vaniljkokta rabarber

7

Skär rabarber i små 8-10 cm bitar.

8

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

9

Lägg stång och frön i vatten med socker. Låt sjuda 1-2-minuter till en sirap.

10

Lägg i rabarber och låt sjuda 5 minuter.

11

Servera med vitchoklad-lime mousse, vaniljglass, eller yoghurt.


Recept