RECEPT FRÅN HJ

Tvinnade baguetter

Vackert vridna baguetter med knaprig skorpa och segt, luftigt inre. Lite mjölk ger ytan rostad smak.

Av . Foto: Mette Ankarloo

Tillagningstid: 60 minuter
2 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1 tsk honung
  • 13 dl vetemjöl special
  • Ugn: Maxtemperatur + 200°

Gör så här

1

Rör ut jästen i degvätskan, som ska vara kall, i en skål. Tillsätt salt, honung och mjöl. Arbeta till en jämn deg.

2

Täck skålen med plastfolie. Jäs degen i 2–5 timmar. (Ju längre jästid, desto bubbligare bröd.)

3

Sätt ugnen på högsta värme. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Mjöla bakbordet generöst. Lossa degen med slickepott från skålens kanter och stjälp upp på bakbordet. Vänd på degen med degskrapan så att den blir mjölig på båda sidorna.

4

Dela degen i 4 delar. Tvinna ihop dem parvis till 2 stora baguetter.

5

Sätt in plåten och spraya vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt och grädda i 5 minuter.

6

Sänk värmen till 200°. Grädda i ytterligare 30 minuter. Baguetterna ska ha fin färg och knaprig skorpa. Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Lätta degar som jäst länge får en bubblighet som man vill bevara. Då är en degskrapa ovärderlig. Med en sådan får du lättare kontroll över degen.

Recept