4 portioner
Du behöver
- 800 g delikatesspotatis
- 3 palsternackor
- 3 morötter
- 1 fänkålsstånd
- 3 msk olivolja
- flingsalt
- 2 msk hackad dill
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 140 g tärnat bacon
- 2 msk finhackad dill
- 4 bitar tinade torskryggsbitar à 150 gram
Smörsås
3 små schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnera med
kryddgrönt
Ugn: 225°
Gör så här
Tvätta potatisen och dela den. Skala palsternackor och morötter och dela dem på längden. Ansa och dela fänkålen i klyftor.
Blanda samtliga ingredienser och fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna. Droppa över olivolja, strö över flingsalt och dill och blanda om. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Skala och finhacka löken. Hetta upp matfettet och fräs löken blank och smidig utan att den tar färg. Stek baconet knaprigt. Blanda lök och bacon.
Ta ut plåten ur ugnen. Salta fisken och lägg den på rotfrukterna. Strö över bacon och lök. Täck med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Skala och finhacka löken till såsen. Lägg löken i en kastrull, häll i vinet och låt koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt grädden och låt allt koka upp. Vispa ner smöret i klickar – såsen ska inte koka. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut plåten. Garnera med kryddgrönt och servera med smörsåsen.