RECEPT FRÅN HJ

Torskrygg i ­bourguignonsås

Foto: Pernilla Sjöholm

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g torskrygg
  • salt och nymalen peppar
  • 250 g skogschampinjoner
  • 12 st röda steklökar
  • 150 g rökt sidfläsk
  • smör till stekning
  • Rödvinssås:

  • 1 st rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 0.5 msk balsamvinäger
  • ett par kvistar färsk timjan
  • 2 msk smör
  • 1 tsk majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
  • nymalen svartpeppar
  • Garnera med

  • hackad persilja
  • Servera med

  • potatismos eller rostade rotsaker

Gör så här

1

Sås: Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala moroten och skär den
i slantar. Fräs allt i smör i en kastrull tills det blir mjukt utan att ta färg. Tillsätt vin och låt koka ner tills en tredjedel återstår. 

2

Sila blandningen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt fond, vatten, balsamvinäger och timjankvistar och låt sjuda i fem minuter. Fiska upp timjankvistarna och smaka av med peppar. Dra ka-strullen av plattan och låt såsen stå tills resten är klart.

3

Låt steklökarna koka i vatten i en minut, då blir de lättare att skala. Häll av, spola i kallt -vatten och skala dem sedan.

4

Skär svampen i -kvartar och fläsket i tärningar. Salta och peppra fisken och låt stå i 20 minuter. 

5

Stek fläsket knaprigt i smör och tillsätt sedan svamp och steklök. Stek under omrörning tills allt får fin färg. 

6

Låt såsen få ett uppkok och red sedan av den med maizena utrört i vatten. 

7

Stek fisken i smör i ett par minuter på varje sida. Lägg upp fisken på serveringsfat eller portionstallrikar. Skeda över fläskblandningen och häll sedan över -såsen. Garnera med persilja.


Kommentar:
Låt de klassiska ­smakerna från ­bourguignongrytan sätta smak på torsken.

Recept