Du behöver
- 600 g torskrygg
- salt och nymalen peppar
- 250 g skogschampinjoner
- 12 st röda steklökar
- 150 g rökt sidfläsk
- smör till stekning
Rödvinssås:
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 st morot
3 dl rött vin
2 msk kalvfond
2 dl vatten
0.5 msk balsamvinäger
ett par kvistar färsk timjan
2 msk smör
1 tsk majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
nymalen svartpeppar
Garnera med
hackad persilja
Servera med
potatismos eller rostade rotsaker
Gör så här
Sås: Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala moroten och skär den
i slantar. Fräs allt i smör i en kastrull tills det blir mjukt utan att ta färg. Tillsätt vin och låt koka ner tills en tredjedel återstår.
Sila blandningen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt fond, vatten, balsamvinäger och timjankvistar och låt sjuda i fem minuter. Fiska upp timjankvistarna och smaka av med peppar. Dra ka-strullen av plattan och låt såsen stå tills resten är klart.
Låt steklökarna koka i vatten i en minut, då blir de lättare att skala. Häll av, spola i kallt -vatten och skala dem sedan.
Skär svampen i -kvartar och fläsket i tärningar. Salta och peppra fisken och låt stå i 20 minuter.
Stek fläsket knaprigt i smör och tillsätt sedan svamp och steklök. Stek under omrörning tills allt får fin färg.
Låt såsen få ett uppkok och red sedan av den med maizena utrört i vatten.
Stek fisken i smör i ett par minuter på varje sida. Lägg upp fisken på serveringsfat eller portionstallrikar. Skeda över fläskblandningen och häll sedan över -såsen. Garnera med persilja.
Låt de klassiska smakerna från bourguignongrytan sätta smak på torsken.