4 portioner
Du behöver
- 4 kycklingfiléer
- 2 msk rapsolja
- 1 msk citronpeppar
Sparrisrisotto
½ dl olivolja
3 schalottenlökar
12 dl grönsaksbuljong
4 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
250 g grön sparris
2 dl riven parmesanost
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gremolata
1 kruka finhackad persilja
rivet skal av 2 citroner
2 hackade vitlöksklyftor
Ugn: 175°
Gör så här
Putsa kycklingen. Lägg i en skål med olja och citronpeppar. Låt marinera i 1 timme.
Låt kycklingen rinna av. Bryn den runt om i olja och lägg den sedan på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnens mitt i ca 15 minuter, till en innertemperatur på 70°.
Sparrisrisotto: Hetta upp olivoljan i en gryta. Skala och finhacka löken. Stek den blank utan att den får färg.
Koka upp buljongen och sätt på svag värme så att den håller sig varm.
Tillsätt riset i lökblandningen och rosta i 2–3 minuter. Häll i vinet och låt det dunsta bort helt.
Häll på buljong så att det täcker samtliga ingredienser. Fortsätt hälla på buljong efter hand som den kokar in. Sänk värmen och låt puttra samman i 18–20 minuter.
Bryt av den nedre delen av sparrisen. Dela sparrisen i mindre bitar. Ta undan lite till garnering.
Tillsätt sparrisen och låt puttra med några minuter. Ta grytan från värmen och tillsätt parmesanosten. Rör om.
Gremolata: Blanda samtliga ingredienser. Toppa kycklingen med blandningen.
Garnera risotton med sparristoppar.