RECEPT FRÅN HJ

Sparrisrisotto med citronpepparkyckling

Krämig risotto med sparris, parmesan och vitt vin serveras med citronpepparkryddad kycklingfilé. Gremolata är ett klassiskt italienskt tillbehör som smakar gott till.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 4 st kycklingfiléer
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk citronpeppar
  • Sparrisrisotto

  • 0.5 dl olivolja
  • 3 st schalottenlökar
  • 12 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl avorioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 250 g grön sparris
  • 2 dl riven parmesanost
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gremolata

  • 1 kruka finhackad persilja
  • rivet skal av 2 citroner
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Putsa kycklingen. Lägg i en skål med olja och citronpeppar. Låt marinera i 1 timme.

2

Låt kycklingen rinna av. Bryn den runt om i olja och lägg den sedan på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnens mitt i ca 15 minuter, till en innertemperatur på 70°.

3

Sparrisrisotto: Hetta upp olivoljan i en gryta. Skala och finhacka löken. Stek den blank utan att den får färg.

4

Koka upp buljongen och sätt på svag värme så att den håller sig varm.

5

Tillsätt riset i lökblandningen och rosta i 2–3 minuter. Häll i vinet och låt det dunsta bort helt.

6

Häll på buljong så att det täcker samtliga ingredienser. Fortsätt hälla på buljong efter hand som den kokar in. Sänk värmen och låt puttra samman i 18–20 minuter.

7

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Dela sparrisen i mindre bitar. Ta undan lite till garnering.

8

Tillsätt sparrisen och låt puttra med några minuter. Ta grytan från värmen och tillsätt parmesanosten. Rör om.

9

Gremolata: Blanda samtliga ingredienser. Toppa kycklingen med blandningen.

10

Garnera risotton med sparristoppar.


Recept