Sommarlax med dillhollandaise
Lax med dillhollandaise är en ljuvlig sommarrätt. Både lax och potatis tillagas på plåt i ugnen – smidigt!
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 800 g färskpotatis
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl riven lagrad Västerbottensost
- 600 g laxfilé utan skinn
- 3 st äggulor
- 2 msk citronsaft
- 200 g smör
- 2 msk hackad dill
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 150 g sockerärtor
- 100 g grön sparris
- 0.5 st knippe rädisor
- dill
Dillhollandaise
Topping
Garnera med
Ugn: 225°
Gör så här
Skölj potatisen och dela den i ½ cm tjocka skivor. Fördela skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och häll över olja. Salta och peppra.
Rosta i ugn i ca 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på potatisen. Strö över osten.
Lägg på laxbitarna, sätt in plåten strax under ugnens mitt och stek vidare i ca 10 minuter.
Blanda äggulor, citronsaft och halva mängden smör i en gryta. Värm upp under omrörning tills såsen tjocknar. Tillsätt resterande mängd smör och vispa tills smöret smält i såsen och den är tjock. Hacka dillen och vänd ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera till laxen.
Ansa sockerärtorna, koka i lättsaltat vatten i ca 1 minut. Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Skölj av i kallt vatten och dela. Skölj och skiva rädisorna.
Blanda sparris, ärtor och rädisor med potatisen och servera tillsammans med lax och sås. Garnera med dill.