RECEPT FRÅN HJ

Sommarlax med dillhollandaise

Lax med dillhollandaise är en ljuvlig sommarrätt. Både lax och potatis tillagas på plåt i ugnen – smidigt!

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 800 g färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven lagrad Västerbottensost
  • 600 g laxfilé utan skinn
  • Dillhollandaise

  • 3 st äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • 200 g smör
  • 2 msk hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Topping

  • 150 g sockerärtor
  • 100 g grön sparris
  • 0.5 st knippe rädisor
  • Garnera med

  • dill
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skölj potatisen och dela den i ½ cm tjocka skivor. Fördela skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och häll över olja. Salta och peppra.

2

Rosta i ugn i ca 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på potatisen. Strö över osten.

3

Lägg på laxbitarna, sätt in plåten strax under ugnens mitt och stek vidare i ca 10 minuter.

4

Blanda äggulor, citronsaft och halva mängden smör i en gryta. Värm upp under omrörning tills såsen tjocknar. Tillsätt resterande mängd smör och vispa tills smöret smält i såsen och den är tjock. Hacka dillen och vänd ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera till laxen.

5

Ansa sockerärtorna, koka i lättsaltat vatten i ca 1 minut. Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Skölj av i kallt vatten och dela. Skölj och skiva rädisorna.

6

Blanda sparris, ärtor och rädisor med potatisen och servera tillsammans med lax och sås. Garnera med dill.


Recept