Du behöver
- ca 7 dl färska kantareller
- gul lök
- smör
- 2 tsk timjan
- 500 g mjölig potatis
- stor morot
- stor palsternacka
- 1 bitar rotselleri
- 1 bitar kålrot
- pressade vitlöksklyftor
- 150 g smulad getost
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- salt och nymald svartpeppar
- 1.5 dl riven lagrad ost
Gör så här
1
Ansa och dela kantarellerna i bitar. Skala och skiva löken. Mjukstek kantareller och lök i smör. Blanda i timjan mot slutet.
2
Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt, gärna i matberedare.
3
Blanda alla ingredienser utom den rivna osten i en stor bunke, det är enklast att använda händerna. Häll över blandningen i en ugnssäker form. Strö över den rivna osten.
4
Grädda mitt i ugnen på 225 grader tills potatis och rotfrukter är mjuka och gratängen har fin färg, cirka 40 minuter.