Du behöver
- 2 st knippen morötter späda, ca 1 kg
- 2.5 msk olivolja
- flingsalt och nymald peppar
- 3 msk repade timjanblad
Sås:
1 burk vita bönor cannellini eller små vita, ca 400 g
3 msk kapris
3 st sardellfiléer
2 msk pressad citron
2 st äggulor
1 dl olivolja
salt och nymald peppar
Ugn: 225°
Gör så här
Börja med såsen: Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa ihop bönor, kapris, sardeller och citronsaft med mixerstav i en hög skål. Rör i äggulorna.
Tillsätt oljan droppvis under mixningens gång. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i kylen.
Skrapa morötterna rena, dela på längden om de är lite grövre. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja.
Rosta morötterna nätt och jämnt mjuka mitt i ugnen, 15– 20 minuter. Blanda med salt, peppar och timjan. Servera med såsen.
Fagiolatosås är ”kusin” till den mer berömda tonnatosåsen, men görs på bönor istället för tonfisk. Den lite salta såsen passar utmärkt till rostade morötter som har en naturlig sötma.