Risgrynspannacotta med glöggkokta fikon

Julens variant av pannacotta görs på risgrynsgröt och saffran.

Du behöver

Pannacotta:

1 st vaniljstång
1 pkt risgrynsgröt 500 g
4 msk florsocker
0.5 g saffran 1 kuvert
2 dl grekisk yoghurt
2 st gelatinblad

Glöggkokta fikon:

100 g fikon torkade
0.5 st apelsin rivet skal
1 dl glögg
1 msk rörsocker
1 st kanelstång
1 msk pressad apelsinsaft
1 st apelsin

Garnera med:

mandelspån rostade

Gör så här

1
Pannacotta: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda risgrynsgröt, florsocker, saffran, yoghurt och vaniljfrön. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.

2
Värm försiktigt ca 1 dl av grötsmeten i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda i gelatinbladen. Vänd ner gelatin- och grötbland-ningen i grötsmeten. Häll upp i glas eller portionsformar och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.

3
Glöggkokta fikon: Skär bort skalfästet och skiva fikonen. Tvätta apelsi-nen noga och skala den med potatisskalare. Koka fikon, apelsinskal, glögg, rörsocker och kanelstång i ca 10 minuter, utan lock. Ta kastrullen från värmen och blanda i apelsinsaft. Låt svalna.

4
Vid servering skär ut hinnfria apelsinklyftor med en vass kniv och blanda med fikonen. Toppa pannacottan med frukten och strö på rostade mandelspån.

Scroll to Top