RECEPT FRÅN HJ

Rabarberpaj med vit choklad

Pajen är härligt sötsyrlig och lagas direkt i form utan att degen har passerat någon skål. Minimalt med disk och liten arbetsinsats.

Foto: Thomas Carlén/Digipict

Okänd
2 portioner

Du behöver

  • 250 g rabarberstjälkar
  • 1 tsk flytande matfett
  • 25 g vit choklad
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk havregryn
  • 2 msk flytande matfett
  • Servera med

  • Vispad grädde
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Smörj en liten ugnsform eller två portionsformar med flytande matfett.

2

Riv eller hacka den vita chokladen grovt.

3

Skala rabarberstjälkarna om de är grova. Skär dem sedan i tunna skivor.

4

Fördela de skurna stjälkarna i den smorda formen/formarna.

5

Strö över potatismjöl och blanda med rabarbern. Strö över vit choklad, strösocker, vetemjöl, havregryn och ringla över flytande matfett.

6

Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

7

Servering: Servera med vispad grädde eller vaniljglass. En blandning av vispad grädde och kvarg/kesella (ca 10 % fett) är också gott till.

8

Variera: Använd andra bär eller frukter. Det är gott att minska mängden rabarber och blanda med jordgubbar, hallon eller banan. Smaksätt med kryddor som kardemumma, kanel, citrus, anis, vanilj eller färskriven ingefära. Havregryn kan ersättas med råg- eller kokosflingor.


Recept