Porterstek på nötbog

Du behöver 1.3 kg nötbog benfri Kokspad: 50 cl porter 1 dl svartvinbärssaft konc. 10 cl portvin rött 0.5 dl soja 1 tsk timjan 10...

Du behöver

  • 1.3 kg nötbog benfri

Kokspad:

50 cl porter
1 dl svartvinbärssaft konc.
10 cl portvin rött
0.5 dl soja
1 tsk timjan
10 st enbär
2 st mörk oxbuljongtärning
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor

Sås:

6 dl buljong
1.5 dl vispgrädde
3.5 msk vetemjöl
salt peppar

Servera med:

potatis kokt
grönsaker kokta
svartvinbärsgelé

Gör så här

1
Spola av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta. Lägg gärna timjan och enbär i en tekula.

2
Lägg i köttet när kokspadet har kokat upp, lägg på locket. Låt köttet sjuda på svag värme i 45 minuter. Vänd köttet och sjud det ytterligare ca 45 minuter tills innertemperaturen är 75º. För tryckkokning följer du anvisningarna för respektive märke. Men tiden beräknas till ca 35 minuter. Låt köttet vila i kokspadet ca 20 minuter.

3
Sila och mät upp buljongen och häll det i en kastrull. Vispa ihop grädde och mjöl, och vispa ner i kokspadet. Koka upp såsen under omrörning och låt den sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera steken med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé.

Scroll to Top