RECEPT FRÅN HJ

Påsktårta med mandelmassa och lemoncurd

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 175 g smör
  • 150 g mandelmassa
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • fyra ägg
  • 2 dl strösocker
  • Garnering

  • 1 dl lemoncurd
  • 5 dl vispgrädde
  • 150 g hallon
  • passionsfrukt
  • citronmeliss
  • Marsipankycklingar

  • 200 g marsipan
  • 1 tsk gul hushållsfärg
  • florsocker
  • 100 g mörk choklad
  • 0.5 dl strössel
  • 1 msk mandelspån

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Riv mandelmassan. Blanda mjöl och bakpulver.

2

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda ner riven mandelmassa och mjölblandningen. Vänd sist ner smält smör.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter, och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

4

Dela bottnen i två bottnar. Vispa 2 dl grädde och blanda med lemoncurd. Bred grädden på bottnen. Lägg på den andra bottnen.

5

Vispa resten av grädden och bred ovanpå och runt om tårtan. Spritsa resten av grädden ovanpå.

6

Garnera med hallon, passionsfrukt, marsipankyckligar och citronmeliss.

7

Marsipankycklingar, 20 st: Färga marsipanen med hushållsfärg. Ta eventuellt lite florsocker på händerna om marsipanen känns kladdig.

8

Rulla marsipanen till en stor kula som boten och en lite kula som huvud.

9

Smält chokladen över vattenbad och doppa botten i choklad och eventuellt i strössel. Ställ kycklingarna på bakplåtspapper och låt stelna.

10

Gör ögon genom att doppa en tandpetare i smält chokad och måla ögon.

11

Tryck i mandelspån till näbb.


Recept