RECEPT FRÅN HJ

Moussaka med tomatsås och rotfruktsfräs

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 2 msk crème fraîche
  • 1.5 dl riven parmesanost
  • Tomatsås

  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 st tomater
  • olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk färsk basilika
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rotfruktsfräs

  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 50 g selleri
  • 50 g kålrot
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnera med

  • basilika
  • babyspenat
  • grovriven parmesanost
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Skiva auberginen. Salta och bryn skivorna lätt i smör i en stek-panna. Lägg aubergineskivorna i en smord ugnsform.

2

Tomatsås: Finhacka rödlök och vitlök.

3

Koka upp vatten, kryssa tomaterna i fästet och sänk ner i det kokande vattnet ett par sekunder. Ta upp tomaterna och kyl ner dem. Ta av skalet och dela dem i tärningar.

4

Fräs lök, vitlök och tomater blanka och smidiga i olja utan att de får färg. Tillsätt tomatpuré, basilika och kryddor. Låt såsen koka i 4–5 minuter.

5

Rotfruktsfräs: Skala och finhacka eller riv rotfrukterna grovt. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök blanka och smidiga utan att de får färg.

6

Tillsätt rotfrukterna och rör om. Tillsätt tomatpuré, vatten och kryddor. Låt koka i ett par minuter. Fördela rotfruktsblandningen på aubergine­skivorna. Häll över tomat­såsen.

7

Toppa med crème fraiche och riven ost. Gratinera i ­ugnens mitt i 10–12 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Toppa med basilika, babyspenat och riven parmesan.


Recept