RECEPT FRÅN HJ

Lax- och sparrispaj

Pajen kan dekoreras med spröda ärtskott.

Foto: Karin Mönsefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:

  • 0.5 st purjolök skivad och förvälld
  • 200 g lax strimlad
  • 2 dl ost riven
  • Äggstanning:

  • 3 st ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde 15%
  • 1 krm salt
  • 2 krm vitpeppar nymald
  • Garnering:

  • 275 g grön sparris förvälld
  • 25 g ärtskott
  • Ugn: 225º

    Det här behövs:

Gör så här

1
Mixa vetemjöl och solroskärnor i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör tills det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
2
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
3
Lägg förvälld purjolök och laxstrimlor i pajskalet. Strö över osten. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde, salt och vitpeppar och häll över fyllningen. Lägg sparrisen i ett dekorativt mönster ovanpå.
4
Grädda pajen ca 25 minuter i mitten av ugnen. Garnera pajen med ärtskott och servera med en sallad.

Recept