RECEPT FRÅN HJ

Lättrimmad lax med räkor

Lättrimmad och ugnsbakad lax som serveras med generös räktopping och smörfrästa grönsaker.

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm peppar
  • 1 kg skinnfri laxfilé
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk fiskfond
  • 1 msk pressad citron
  • 1.5 dl grovhackad dill
  • 10 st rädisor
  • 1 st gurka
  • 1 msk smör
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Garnering

  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 dl färskriven pepparrot
  • 150 g skalade räkor
  • Servering

  • pressad potatis
  • sockerärter
  • citron
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Blanda salt, socker och peppar. Gnid in i köttsidan på laxen med baksidan av en sked. Låt dra i kylen i 3 timmar.

2

Skölj snabbt av laxen i vatten och lägg den i en form.

3

Blanda grädde, fond, citronsaft, peppar och dill och häll över laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter.

4

Ansa rädisorna och dela dem i klyftor. Dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked och skiva den.

5

Fräs rädisorna i smör i 5 minuter. Lägg i gurkan och fräs tills den är mjuk. Tillsätt citronsaft och krydda med salt och peppar.

6

Garnering: Toppa laxen med dill, pepparrot och räkor.

7

Servering: Servera med pressad potatis, sockerärter, citron och smörfrästa grönsaker.


Recept