Du behöver
- 500 g mandelpotatis
- 2 st ägg
- 0.5 dl vetemjöl
- 0.75 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 2 krm kryddpeppar stött
- 2 msk smör eller rapsolja
- 300 g rimmat sidfläsk skivat svålfritt
- 1 tsk kryddpeppar stött
Råkost:
2 st morötter
1 st äpple
200 g vitkål
2 msk pressad citronsaft
2 msk rapsolja
salt och peppar
Servera med:
rårörda lingon
Gör så här
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Häll av vattnet. Pressa potatisen i en bunke och låt kallna.
Tillsätt ägg, mjöl, mjölk, salt och kryddpeppar, och blanda till en tjock smet. Stek tjocka plättar i varm plättlagg med smör eller rapsolja, 2 minuter per sida. Lägg plättarna i en serveringsform.
Stek fläsket knaprigt i het stekpanna, ca 2 minuter per sida. Krydda med kryddpeppar.
Råkost: Skala och riv morötterna grovt. Kärna ur och skiva äpplet tunt. Strimla vitkålen fint. Lägg morötter, äpple och vitkål i skål. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar, och blanda om. Servera till plättarna tillsammans med fläsk och rårörda lingon.