Du behöver
- 400 g nötfärs
- 200 g fläskfärs
- liten gul lök
- 3 dl finhackad färsk grönkål
- 3 krm nystött kryddpeppar
- 3 msk ströbröd
- 1 dl vispgrädde
- kokt mjölig potatis
- ägg
- 0.5 msk kalvfond
- 2 msk julsenap
- 2 msk vispgrädde
- 0.75 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
- smör
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Fräs lök och grönkål sakta i smör tills löken är genomskinlig och grönkålen mjuk, cirka 10 minuter. Låt kryddpepparn fräsa med mot slutet. Låt kallna.
2
Blötlägg ströbrödet i grädden cirka 10 minuter. Skala och grovriv potatisen.
3
Blanda alla ingredienser till en smidig färs. Låt vila en stund i kylen.
4
Forma färsen till köttbullar med vattensköljda händer.
5
Bryn köttbullarna runt om, i omgångar, i smör. Sänk värmen och efterstek tills de är genomstekta, 4–6 minuter. Eller lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper och efterstek cirka 12 minuter på 175 grader.