Kantarellrulle med Västerbottenost

Den här matiga rulltårtan brukar jag servera tillsammans med kräftor. Men den passar också bra på en buffé, som kvällsrätt eller ihop med kallskuret och en sallad.

Du behöver

Deg

50 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
äggulor
0.5 tsk bakpulver
äggvitor

Fyllning

300 g rensade kantareller
gula lökar
smör
stötta enbär
2 msk repade timjanblad
salt nymald svartpeppar
1.5 dl hackad persilja
2 dl riven Västerbottensost

Gratinera med

ca 1 1

Gör så här

1

Smält smöret. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme under omrörning, cirka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen.

2

Rör i gulorna, en i taget. Blanda i bakpulvret. Låt svalna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.

3

Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter på 225 grader.

4

Gör fyllningen under tiden. Hacka kantareller och lök. Mjukstek kantareller och lök i smör tills vätskan kokat in. Blanda i enbär och timjan mot slutet. Krydda med salt och peppar. Ta från värmen. Blanda i persilja och ost.

5

Bred fyllningen över bottnen. Rulla ihop som en rulltårta, med skarven ner. Hit går bra att förbereda.

6

Höj ugnsvärmen till 250 grader. Strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills rullen har fin färg, cirka 10 minuter. Servera rullen varm eller ljummen.

Scroll to Top