Julstubbe med mjölkchokladfyllning

Plocka fram barnet i dig och gör vår läckra julstubbe. Serveras med fördel till en kopp starkt kaffe efter maten.

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

100 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
2 msk starkvinsglögg Yusu

Glasyr:

100 g mörk choklad 70%
100 g smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnera med:

florsocker siktat
vinbär röda

Ugn: 225°

c:a 12 bitar

Gör så här

1
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Bred ut smeten på en plåt, som är ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Strö socker på kakan och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt av bakplåtspapperet. Låt kallna.

2
Fyllning: Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills chokladen smält. Smaksätt med glögg och låt skålen stå i kylen i ca 1 timme.

3
Vispa fyllningen fluffig och bred över kakan och rulla ihop den från långsidan. Skär av 1 sned bit i ena änden och fäst den med snittytan mot rullen på ena sidan, som en gren.

4
Glasyr: Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över hett vattenbad. Rör om tills chokladen smält. Låt svalna. Vispa rumsvarmt smör, siktat florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt den avsvalnade chokladen och rör om till en slät glasyr. Bred glasyren på hela stubben och grenarna. Rita/rispa bark på stubben och årsringar på stubbens och grenens ändar och med hjälp av en palettkniv. Vid servering sikta över florsocker och garnera med röda vinbär.

Scroll to Top