Jitterbuggare med maräng

Favoritkakor sedan 40-talet. Baka dem med fallande värme i ugnen för absolut bästa resultat.

Du behöver

Mördeg

200 g kallt smör
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
äggulor

Maräng

äggvitor
1 dl strösocker
50 g mörk choklad

Gör så här

1

Dela smöret i mindre bitar och nyp samman med mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna och arbeta samman till en deg. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter.

2

Kavla ut degen till en 4 mm tjock platta, ca 20 x 30 cm, på mjölat smörpapper. Vispa äggvitorna til styvt skum. Tillsätt sockret lite i taget medan du fortsätter att vispa. Bre marängsmeten över degen och strö den grovt rivna eller finhackade chokladen. Rulla försiktigt samman från långsidan. Lägg rullen på en skärbräda och låt stå i frysen i 1/2 timme.,

3

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i centimeter stora bitar och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.

4

Grädda kakorna de första 5 minuterna i 200 grader, sänk sedan temperaturen till 150 grader och efter ytterligare 5 minuter till 125 grader. Låt till sist kakorna gräddas i 125 grader i 15–20 minuter. De ska bara bli lite lätt gyllene i kanterna.,

Scroll to Top