RECEPT FRÅN HJ

Inkokt lax med räktopp

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • Lag:

  • 1 st gul lök
  • 1 l vatten
  • 2 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 msk salt
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 0.5 dl strösocker
  • Räktopp:

  • 1.5 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk chilisås
  • 2 msk hackad rödlök
  • 2 msk dill
  • salt och peppar
  • 200 g skalade räkor 500 g oskalad vikt, spara några till garnering
  • Garnera med:

  • räkor
  • citronklyftor
  • dill
  • Ugn: 100°

Gör så här

1
Lag: Skala och skiva löken. Koka ihop vatten, lök, lagerblad, pepparkorn, salt, ättikssprit och socker i 5 minuter.
2
Lägg laxen i en ugnsfast form och häll på den varma lagen. Tillaga i ugnen tills laxen är klar, ca 30 minuter. Låt laxen kallna i lagen.
3
Räktopp: Rör ihop gräddfil, majonnäs, chilisås, rödlök och dill. Smaka av med salt och peppar. Vänd i räkorna, spara några till garnering.
4
Ta upp laxen och lägg på ett fat. Toppa med räkröra och garnera med räkor, citronklyftor och dill.

Recept