RECEPT FRÅN HJ

Hemmagjorda krokofanter

Krokofanterna är enkla att göra men tar lite tid. Snåla inte med florsockret, för då klibbar de fast!

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
50 stycken

Du behöver

  • 1.25 dl vatten
  • 4.25 tsk gelatinpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1.25 dl glykos
  • 0.5 dl vatten
  • florsocker
  • Garnering

  • 250 g mörk choklad
  • färgat strössel

Gör så här

1

Rör samman vatten och gelatinpulver i en kastrull. Låt stå.

2

Koka upp socker, ¾ dl glykos och vatten i en kastrull. Låt småkoka utan omrörning. Värm till 120°.

3

Häll resten av glykosen i en vispskål till en köksmaskin. Värm vatten och gelatinpulver under omrörning tills gelatinet lösts upp.

4

Sätt på köksmaskinen och vispa glykosen på lägsta hastighet. Häll i gelatinet i en tunn stråle under vispning.

5

Vispa på medelfart och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle. Vispa på medelfart i 5 minuter. Öka hastigheten och vispa 5 minuter på hög fart.

6

Sikta rikligt med florsocker på ett bakplåtspapper. Lägg marängen i en spritspåse. Spritsa 10 fingertjocka längder. Låt torka i 5 minuter. Sikta över florsocker. Låt stå ett par timmar, helst över natten.

7

Skär stängerna i 8 cm stora bitar.

8

Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna något.

9

Skaka av florsockret från stängerna. Pensla bort det sista med en bakpensel.

10

Doppa undersidan av bitarna och pensla resten med choklad. Strö på strössel och låt stelna på bakplåtspapper.


Recept