Grekisk moussaka

Moussaka, Greklands mest kända maträtt, kan se lite olika ut beroende på var i landet den tillagas. Men tre ingredienser finns alltid med - aubergine, köttfärssås och mjölksås.

Du behöver

  • 800 g aubergine
  • salt
  • 1 dl riven ost

Köttfärssås:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
matfett
500 g nötfärs eller lammfärs
1 st burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm peppar

Mjölksås:

3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 st ägg
1 dl riven ost
salt peppar

Ugn: 200°

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Skölj och torka auberginerna. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Strö över lite salt och låt dem ligga i ett durkslag 20-30 minuter så att vätskan kan rinna av. Lägg skivorna på hushållspapper och torka av dem. Stek dem lätt i lite matolja på båda sidorna.

2
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn allt jämnt smuligt. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, salt och peppar. Låt allt småputtra under lock ca 15 minuter.

3
Vispa ut mjölet med hälften av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt såsen koka upp under ständig omrörning. Låt såsen koka 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen. Vispa upp äggen och rör ner dem i såsen tillsammans med osten. Rör tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar.

4
Fördela ca 1/3 av aubergineskivorna i en eldfast form. Täck med hälften av färsen. Lägg på ett nytt lager aubergine och färs. Bre mjölksåsen över det hela. Strö över 1 dl riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills allt har fått fin färg.

Scroll to Top