Gravad röding med hjortronsås

Du behöver rödingfiléer 4 msk vanligt salt 3 msk strösocker stötta enbär 2 tsk grovstötta vitpepparkorn rikligt med grovhackad dill Hjortronsås 2 dl crème fraîche...

Du behöver

  • rödingfiléer
  • 4 msk vanligt salt
  • 3 msk strösocker
  • stötta enbär
  • 2 tsk grovstötta vitpepparkorn
  • rikligt med grovhackad dill

Hjortronsås

2 dl crème fraîche
1 dl hjortronsylt
0.5 tsk rivet apelsinskal
0.5 dl hackad rödlök
3 msk hackad gräslök
salt och nymald vitpeppar

Gör så här

1

Frys eventuellt fisken 2 dygn. Ta fram och låt tina. (Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser fisken i 2 dygn, och har man inte tillgång till absolut färsk fisk bör man göra det.)

2

Ta bort alla småben. Skär bort den bakre, allra tunnaste delen på fiskfiléerna som annars kommer att bli för salt. Torka av med hushållspapper.

3

Blanda salt, socker och kryddor. Gnid in filéerna med blandningen och lägg på dill.

4

Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg dem i dubbla plastpåsar.

5

Grava rödingen cirka 1 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Häll bort laken. Skarpa bort dill och kryddor och skär i tunna skivor.

6

Hjortonsåsen: Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Scroll to Top