Du behöver
- rödingfiléer
- 4 msk vanligt salt
- 3 msk strösocker
- stötta enbär
- 2 tsk grovstötta vitpepparkorn
- rikligt med grovhackad dill
Hjortronsås
2 dl crème fraîche
1 dl hjortronsylt
0.5 tsk rivet apelsinskal
0.5 dl hackad rödlök
3 msk hackad gräslök
salt och nymald vitpeppar
Gör så här
Frys eventuellt fisken 2 dygn. Ta fram och låt tina. (Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser fisken i 2 dygn, och har man inte tillgång till absolut färsk fisk bör man göra det.)
Ta bort alla småben. Skär bort den bakre, allra tunnaste delen på fiskfiléerna som annars kommer att bli för salt. Torka av med hushållspapper.
Blanda salt, socker och kryddor. Gnid in filéerna med blandningen och lägg på dill.
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg dem i dubbla plastpåsar.
Grava rödingen cirka 1 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Häll bort laken. Skarpa bort dill och kryddor och skär i tunna skivor.
Hjortonsåsen: Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.