RECEPT FRÅN HJ

Gravad lax med hovmästarsås

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1 kg laxfilé av mittbiten
  • 2 st dill knippor
  • 4 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vitpepparkorn grovstötta
  • 1 tsk svartpepparkorn grovstötta
  • 2 tsk stött rosépeppar
  • Hovmästarsås:

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1.25 dl solrosolja
  • 1.5 krm salt
  • 0.5 krm nymald vitpeppar
  • 0.5 dl hackad dill
  • Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker, vit- och svartpeppar, rosépeppar och dill och gnid in fisken med detta. Lägg fisken i en fryspåse och förslut väl. Lägg fisken i en form och grava den två dygn i kylen. Vänd fisken ett par gånger per dygn.
2
Häll bort lagen. Skär fisken i tunna skivor med en laxkniv och lägg upp på fat.
3
Hovmästarsås: Blanda senap, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning, gärna med elvisp. Salt och peppra och rör ner dillen.

Kommentar:
Fisk som ska gravas bör frysas i 3–7 dygn innan den tillagas.

Recept