RECEPT FRÅN HJ

Fläskfilé med svamp- och gorgonzolasås

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • Sås:

  • 200 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 75 g gorgonzola
  • salt svartpeppar
  • Gratinering:

  • 1.5 dl lagrad ost
  • Till servering:

  • broccoli kokt
  • potatis pressad
  • Ugn: 225°

  • 2 dl hönsbuljong av tärning
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 2 msk vermouth vit
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • Ugn: 225º

  • 1 st citron rivet skal och pressad saft
  • 3 msk olja
  • salt och peppar
  • färsk timjan
  • Ugn: 200–225º

    Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa filén och dela den på mitten. Salta och peppra. Bryn i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.
2
Stek köttet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna lite och skär upp i 1/2- centimetertjocka skivor. Lägg tillbaks skivorna i formen.
3
Sås: Dela champinjonerna i fyra delar och fräs i en kastrull med smör. Tillsätt mjöl och rör om. Späd efter hand med grädde och vatten och rör om kraftigt hela tiden. Låt såsen sjuda i minst 5 minuter. Smaksätt med smulad gorgonzola som får smälta ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
4
Bred såsen över filén och strö över riven ost och gratinera i 10 minuter i 225°. Servera med kokt broccoli och pressad potatis.
5
Skiva svampen och fräs i matfett. Strö över mjöl och späd med vatten, fond och grädde.
6
Tillsätt hackad grönpeppar och senap. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
7
Skiva köttet och lägg ovanpå riset. Häll såsen över och gratinera i 10 minuter.

Recept