RECEPT FRÅN HJ

Färskostpaj med gnocchi och laxsallad

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
8 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Oströra:

  • 200 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 dl finhackade färska örter ex. dill
  • 3 msk färsk riven pepparrot
  • 1 dl gräddfil
  • saft av en halv citron
  • Salladstopping:

  • 500 g färsk gnocchi
  • 1 st stånd grön sparris
  • 1 st knippe rädisor
  • 1 st rödlök
  • 275 g skivad kallrökt lax
  • 1 st salladshuvud
  • Dressing:

  • 2 msk skånsk senap
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk salt och 1 krm svartpeppar
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk finhackad dill
  • Garnering: dill

    Ugn: 200°

Gör så här

1

Gör pajdegen, det går bra i en matberedare. Forma degen till en degboll och låt den vila svalt i ca 20 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en smord form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens botten.

3

Nagga pajskalet med en gaffel och grädda det strax under ugnens mitt i ca 18–20 minuter. Tag ut pajskalet och låt det svalna. Plocka salladen och placera salladsblad längs med pajskalets kant.

4

Blanda samman samtliga ingredienser till oströran och bred ut röran i pajskalet. Ställ pajen svalt i ca 1 timme.

5

Koka pasta/gnocchin enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna. Ansa sparrisen, bryt av nedersta delen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Spola genast av i kallt vatten så att kokningen stannar av. Dela i mindre bitar.

6

Halvera rädisorna. Skala och skiva löken tunt.

7

Blanda samman samtliga ingredienser till salladen. Fördela blandningen i pajskalet tillsammans med laxskivorna.

8

Blanda samman senap och vinäger. Smaka av. Tillsätt olja och rör samman. Tillsätt dill.

9

Häll på halva mängden dressingen över salladen och servera resterande mängd till salladen. Garnera och servera.


Recept