Du behöver
Chokladbotten
100 g mörk choklad
100 g smör
1.5 dl strösocker
ägg
0.75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Mandelkaramell
50 g mandel
1 dl socker
Fyllning
1 dl hallonsylt
Grädde på toppen
3 dl vispgrädde
1 msk socker
0.5 dl baileys
Gör så här
Ugn: 175 grader. Bottnen kan du med fördel förbereda i god tid. Sätt på ugnen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den på svag värme. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggen, ett och ett. Blanda ner den smälta chokladen samt mjöl och bakpulver. Smöra och mjöla en form ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda tårtbottnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
Hacka mandeln fint, med eller utan skal. Smält sockret i en vid panna under omrörning. Rör ner mandeln när sockret är ljusbrunt. Olja ett bakplåtspapper och lägg det på arbetsytan. Häll ut nougaten på pappret och låt stelna. Krossa sedan mandelsockret. Dela tårtbottnen i två delar. Bred rikligt med marmelad på bottnen. Vispa grädden och smaksätt med Baileys och florsocker. Bred ut 1/3 av gräddkrämen ovanpå marmeladen och lägg på tårtlocket. Bred ut resten av gräddkrämen ovanpå och runtom tårtan. Garnera tårtan med mandelkrosset.