RECEPT FRÅN HJ

Chokladglöggkaka med russin

Glögg och russin känns som givna smaksättare till julens kladdkaka. Chokladglasyr, pumpa- och granatäppelkärnor ger både en vacker och inte minst en knaprig och god topping.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
8 bitar

Du behöver

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad 70% kakao
  • 4 st ägg
  • 2.5 dl rörsocker
  • 0.5 dl vinglögg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl ljusa russin
  • Glasyr:

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • Garnera med:

  • pumpakärnor
  • granatäppelkärnor
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

2

Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält.

3

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner chokladblandningen och glögg. Avsluta med mjölet som blandats med russinen.

4

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt kallna.

5

Glasyr: Smält choklad och smör på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna. Strö över pumpa- och granatäppelkärnor.


Recept