Chokladglass med saltkolasås

Du behöver 500 g mjölk 500 g vispgrädde 50 g honung 175 g rårörsocker 150 g äggula 225 g mörk choklad Saltkolasås 500 g vispgrädde...

Du behöver

  • 500 g mjölk
  • 500 g vispgrädde
  • 50 g honung
  • 175 g rårörsocker
  • 150 g äggula
  • 225 g mörk choklad

Saltkolasås

500 g vispgrädde
150 g mörkt muscovadosocker
200 g rårörsocker
100 g ljust muscovadosocker
200 g glykos
50 g smör
16 g finkornigt oraffinerat havssalt

Till servering

karamelliserade hasselnötter

Gör så här

1

Hacka chokladen, lägg i en bunke. Koka upp mjölk, grädde, honung och socker. Låt stå och svalna cirka 5 minuter. Lägg äggulorna i en bunke, häll i mjölkblandningen, lite i taget, under omröring. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader under ständig omrörning i botten. Ta kastrullen från värmen, sila ner blandningen i bunken med choklad. Rör om tills chokladen har smält, mixa med en stavmixer till en slät blandning. Täck med plastfolie i direktkontakt med ytan, låt vila i kylen minst 10 timmar eller över natten. Kör blandningen i glassmaskin till en bra konsistens.

2

Gör kolasåsen: Koka upp grädden, ta sedan kastrullen åt sidan. Lägg socker, glykos och smör i en stor kastrull. Koka upp under omrörning tills såsen har en temperatur på 125 grader. Det kan ryka en del men så länge du rör hela tiden är det ingen fara.

3

Ta kastrullen från värmen, tillsätt salt. Häll i den varma grädden, lite i taget. Koka upp allt igen så att eventuella sockerklumpar löses upp. Sila såsen, häll i steriliserade burkar. Såsen håller cirka 2 månader i kylen. Rör om före servering då den kan skikta sig lite.

4

Skopa upp glass, ringla över kolasås och servera, gärna tillsammans med karamelliserade nötter.

Scroll to Top