Du behöver
- 500 g mjölk
- 500 g vispgrädde
- 50 g honung
- 175 g rårörsocker
- 150 g äggula
- 225 g mörk choklad
Saltkolasås
500 g vispgrädde
150 g mörkt muscovadosocker
200 g rårörsocker
100 g ljust muscovadosocker
200 g glykos
50 g smör
16 g finkornigt oraffinerat havssalt
Till servering
karamelliserade hasselnötter
Gör så här
Hacka chokladen, lägg i en bunke. Koka upp mjölk, grädde, honung och socker. Låt stå och svalna cirka 5 minuter. Lägg äggulorna i en bunke, häll i mjölkblandningen, lite i taget, under omröring. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader under ständig omrörning i botten. Ta kastrullen från värmen, sila ner blandningen i bunken med choklad. Rör om tills chokladen har smält, mixa med en stavmixer till en slät blandning. Täck med plastfolie i direktkontakt med ytan, låt vila i kylen minst 10 timmar eller över natten. Kör blandningen i glassmaskin till en bra konsistens.
Gör kolasåsen: Koka upp grädden, ta sedan kastrullen åt sidan. Lägg socker, glykos och smör i en stor kastrull. Koka upp under omrörning tills såsen har en temperatur på 125 grader. Det kan ryka en del men så länge du rör hela tiden är det ingen fara.
Ta kastrullen från värmen, tillsätt salt. Häll i den varma grädden, lite i taget. Koka upp allt igen så att eventuella sockerklumpar löses upp. Sila såsen, häll i steriliserade burkar. Såsen håller cirka 2 månader i kylen. Rör om före servering då den kan skikta sig lite.
Skopa upp glass, ringla över kolasås och servera, gärna tillsammans med karamelliserade nötter.