Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 0.5 dl rapsolja
- 2 dl rågflingor
- 9 dl vetemjöl special
- ägg
Topping
frön
Gör så här
Ugn: 200 grader. Smörj en springform med avtagbar kant ca 24–26 cm i diameter. Kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens botten.
Smula ner jästen i en degblandare. Häll på 37° varmt vatten över jästen och lös upp den. Tillsätt salt, olja och rågflingor.
Arbeta in vetemjölet lite i taget och arbeta degen i maskin ca 5 minuter, knådar du degen för hand, den dubbla tiden. Täck över degen med bakduk och låt jäsa på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i ca 10 bitar om du har en 24 cm stor form 12 bitar om du har 26 cm stor form, forma bitarna till bullar. Fördela bullarna i formen. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter på varm och dragfri plats.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö en blandnig av valfria frön över bullarna. Tag de frön du har hemma.
Grädda brytbrödet strax under ugnens mitt i ca 30 minuter. Känn med sticka. Täck över om brödet får för mycket färg.
Tag ut brödet och låt det vila lite i formen innan du vänder upp det, låt svalna under bakduk. Servera med smör och ost eller vårt vispade smör med citron och dillsmak.