Du behöver
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 krm salt
- 2 dl strösocker
- 1 msk mortlad kardemumma
- 11 dl vetemjöl
Topping
600 g tinade frusna blåbär
250 g grovriven mandelmassa
1 dl strösocker
.5 msk mortlad kardemumma
påse flagad mandel
Gör så här
Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula sönder jäst i en bunke och häll över det fingervarma degspadet. Häll i salt, socker och kardemumma och rör tills jäs-ten löst sig. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Häll ut degen i en djup plåt med bakplåts-papper. Tryck ut degen med väl mjölade händer så att den fyller hela plåten.
Sila av överflödig vätska från blåbären och vänd runt med mandelmassa, socker och kardemumma. Fördela blåbären över degen och toppa med flagad mandeln. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.