Du behöver

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • 11 dl vetemjöl
  • Topping

  • 600 g tinade frusna blåbär
  • 250 g grovriven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • .5 msk mortlad kardemumma
  • påse flagad mandel

Gör så här

1

Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Smula sönder jäst i en bunke och häll över det fingervarma degspadet. Häll i salt, socker och kardemumma och rör tills jäs-ten löst sig. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

2

Häll ut degen i en djup plåt med bakplåts-papper. Tryck ut degen med väl mjölade händer så att den fyller hela plåten.

3

Sila av överflödig vätska från blåbären och vänd runt med mandelmassa, socker och kardemumma. Fördela blåbären över degen och toppa med flagad mandeln. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.


Recept