RECEPT FRÅN HJ

Äppelbullar med mandelmassa

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
20 stycken

Du behöver

    Deg

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0.5 msk nystötta kardemummakärnor
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 1.5 st äpplen
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 0.5 dl florsocker
  • 1 msk kanel
  • Att pensla med

  • 1 st ägg
  • mandelspån
  • pärlsocker

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.

2

Klicka i smöret, och rör tills det löst sig. Tillsätt kardemumma, salt, socker och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

3

Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.

4

Grovriv mandelmassan. Skölj och fintärna äpplena.

5

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 50x30 centimeter. Bred på smöret. Strö över mandelmassa, äppeltärningar, socker och kanel.

6

Rulla ihop till en rulle och skär i 20 skivor. Lägg skivorna i stora bullformar. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

7

Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandelspån och pärlsocker.

8

Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.


Recept