Du behöver
- 750 g laxfilé
- 5 st ägg
- 5 dl vispgrädde
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 tsk dragon
- tomatpuré ev 2 msk
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 8-10 port:
Gör så här
1
Skär laxfilén i mindre bitar och lägg dem i matberedaren. Lägg dit ägg, salt, peppar, dragon och eventuellt tomatpuré.
2
Sätt igång maskinen och späd lite i taget med rumsvarm grädde. Kör tills smeten är slät och porös.
3
Lägg smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 l. Täck formen med folie. Grädda nederst i ugnen i ca 60–80 minuter. Känn med en gaffel att färsen är klar.
4
Låt formen stå en stund innan patén stjälps upp. Låt den kallna och servera den i portionsskivor med sås och ett gott bröd.
När du gör paté är det bäst om alla ingredienserna har samma temperatur. Vill du ha en rand av dill i laxpatén så ta undan lite av smeten och blanda den med finhackad dill. Lägg sedan hälften av smeten i botten på formen, därefter dillsmeten och överst resten av smeten.