Laxpaté I

Alla älskar en skiva laxpaté till förrätt, gärna serverad med en klick sås och en bit gott bröd. På bilden: Gravad Fogdölax och Senapssås. I bakgrunden Laxpaté och Gravlaxsås.

Du behöver

  • 750 g laxfilé
  • 5 st ägg
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk dragon
  • tomatpuré ev 2 msk

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 8-10 port:

Gör så här

1
Skär laxfilén i mindre bitar och lägg dem i matberedaren. Lägg dit ägg, salt, peppar, dragon och eventuellt tomatpuré.

2
Sätt igång maskinen och späd lite i taget med rumsvarm grädde. Kör tills smeten är slät och porös.

3
Lägg smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 l. Täck formen med folie. Grädda nederst i ugnen i ca 60–80 minuter. Känn med en gaffel att färsen är klar.

4
Låt formen stå en stund innan patén stjälps upp. Låt den kallna och servera den i portionsskivor med sås och ett gott bröd.


Kommentar:
När du gör paté är det bäst om alla ingredienserna har samma temperatur. Vill du ha en rand av dill i laxpatén så ta undan lite av smeten och blanda den med finhackad dill. Lägg sedan hälften av smeten i botten på formen, därefter dillsmeten och överst resten av smeten.

Scroll to Top