Fråga Vibeke: Jag stör mig på min mans dåliga bordsskick

När vi har gäster har min man inga problem med att sitta kvar vid middagsbordet, men när det bara är vi äter han upp snabbt och går sen och lägger sig på soffan. Ska jag finna mig i hans dåliga uppförande?

Du tycker kanske att det är ett litet problem men jag har alltid lidit av min mans uppförande vid matbordet. Själv har jag fått lära mig att man sitter och äter tillsammans tills alla är klara. Det har jag också lärt mina pojkar. Eftersom min man struntade i den regeln slutade det alltid med att jag satt ensam med barnen vid bordet. Det retade mig oerhört.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Tycker du att vi ska skilja oss en gång till?

Han äter snabbt, lämnar tallriken kvar på bordet och går in och lägger sig i soffan. Han säger att det beror på hans dåliga rygg men när vi har gäster lyckas han alltid sitta kvar på sin stol.

För mig är gott bordsskick och bra uppförande väldigt viktigt och hans brist på det har vållat mycket bråk under årens lopp. Ska jag bara finna mig i situationen? Har du något råd till mig?

Karina

Vibeke svarar: Det är omoget och oförskämt

En civiliserad människa borde kunna sitta still på en stol den halvtimme det tar att äta en måltid.

Jag har själv kämpat med tre barn som alla har haft en period då de inte kunnat begripa varför de inte kunde få resa sig från bordet så snart de var klara med maten. Jag tvingade dem envist att sitta kvar. Det krävdes tid och tålamod men till slut förstod de. Och så småningom lärde de sig att uppskatta familjens gemensamma stunder vid matbordet.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min man vägrar söka hjälp för sin depression

Nu talar vi om en vuxen karl som inte vill sitta ner i en halvtimme för att han inte har lust med det. När ni har gäster klarar ju hans onda rygg av att sitta kvar.

Jag tycker inte bara att hans beteende är omoget, det är också oförskämt mot dig och jag förstår verkligen att du blir ledsen. Om jag vore dig skulle jag, i stället för att predika vett och etikett, berätta för honom hur du mår.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Vi duger inte åt vår snobbiga dotter

Berätta att hans dåliga uppförande får dig att känna dig illa behandlad och ledsen. Kanske kan du få honom att förstå att gott uppförande i själva verket är ett sätt att visa varandra kärlek, omsorg och respekt. Och det är han förhoppningsvis med på.

Vibeke

Scroll to Top