Fråga Vibeke: Vi duger inte åt vår snobbiga dotter

Min äldsta dotter har helt tagit avstånd från oss då hon tycker att vi saknar klass och köpte för billiga julklappar till hennes barn. Borde jag ha dåligt samvete för att jag inte vill kontakta henne och bli sams?

När jag mötte min man för många år sedan hade jag en 1-årig dotter. Min man och jag fick sedan tre döttrar tillsammans. Min äldsta dotter har vuxit upp hos oss och min man har alltid betraktat henne som sin egen, även om hon också har haft en god kontakt med sin biologiska pappa.

Min relation till dottern har varit ansträngd sedan hon var tonåring. Hon har anklagat mig för att jag lämnade hennes (våldsamma) pappa och hon tycker att min man och jag och våra andra barn är tråkiga. Vi saknar klass, vi reser inte tillräckligt ofta och vi vet ingenting om mat och vin. Dessutom är vi fula och dumma. Enligt henne.

Hon har gift om sig, hennes första man levde inte upp till hennes höga krav. Den nye mannen har hon format som hon vill ha honom. De lever nu ett lyxliv med eleganta vänner. Och på sociala medier visar de alltid upp glada skratt och kärlek.

Då min dotter bjöd in oss och sina nya svärföräldrar till en fest, blev min man och jag placerade vid ett annat bord. Våra andra barn var inte bjudna, de är inte fina nog. På en annan fest fick vi sitta med ett badlakan över den fina linneduken eftersom hon var rädd att vi skulle kladda ner. Sedan dess har jag tackat nej till inbjudningar.

Nu har hon helt brutit med oss eftersom hon inte är nöjd med klapparna vi gav hennes barn i julas. De var för billiga, enligt henne. Barnen träffar vi inte heller och det gör såklart ont.

Men jag saknar inte min dotter, och det skäms jag över. Men varje gång vi skulle ses hade jag ont i magen och var nervös. Jag tror inte att jag kan försonas med henne. Hon är min dotter och jag är glad att hon är nöjd med sitt liv, men ska jag ha dåligt samvete för att jag inte försöker ta kontakt med henne?

V M

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Låt bli att gå i försvarsställning

En snobb sätter likhetstecken mellan status och människovärde. Det gör de för att de saknar god självbild. Ja, de vet inte ens vad det är. Därför ska andra vägas och bedömas och fördömas.

Snobberi är släkt med hysteri och det verkar som din dotter lider av båda dessa tillstånd. Jag tänker att hon är kroniskt missnöjd och har en känsla av mindervärde och att det är därför hon tar avstånd från allt som har det minsta fel. Just för att hon innerst inne inte känner sig perfekt.

Varför det har gått så galet med din dotter, vet jag inte. Kanske kände hon sig utanför övriga familjen och därför har ett behov av att ta avstånd från er.

Men – vad det än beror på tycker jag synd om henne. Och jag tycker att du ska försöka få till ett samtal med henne och fråga vad som ligger till grund för hennes avståndstagande. Var lyhörd och låt bli att gå i försvarsställning. Såvida du inte har behov av att be om ursäkt är det inte rätt tillfälle. Fråga henne också vad hon tycker att du har gjort fel.

Om hon inte kan komma med andra förklaringar än att du är en “förlorare” säger det mer om henne än om dig. Det är primitivt. Men om hon öppnar sig kan mycket vara vunnet. För jag tror att bakom din dotters snobberi gömmer sig en rädsla och vrede som hon skulle må bra av att ­slippa.

Om hon varken vill eller kan ta en diskussion, har du gjort vad du kunnat och då kan du med gott samvete låta henne sköta sitt eget liv.

Men försök först tala ut med din dotter – mest för hennes skull.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Vi duger inte åt vår snobbiga dotter
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top