Jag känner en stark puls i magen

Sedan ett år tillbaka känner jag av hur min puls dunkar i magen. Vad kan det bero på?

Jag är en 63-årig kvinna med ett problem som jag undrar över. Sedan ungefär ett år tillbaka lider jag av att jag känner min puls i magen, mest så fort jag lägger mig ner. Det pulserar och dunkar. Om jag lägger mig på magen eller trycker något emot blir det lugnare.

Doktorn hittade ingen orsak till pulsandet

Jag har fått gjort ultraljudsundersökning av aorta, galla och bukspottskörtel och även datortomografi. Inga fel hittades. Mitt blodtryck var för högt, 180/90 så jag fick medicinen Tenormin 25 mg x 1 som jag nu ätit i ett år. Nu är blodtrycket 135/75. Min doktor på vårdcentralen skrev på min begäran en remiss till medicinkliniken på lasarettet, men där förklarade de att de inte kunde göra mera. Det framgår att läkarna anser att mina problem är psykosomatiska, men jag tycker inte att jag är en sådan person som tror att jag har sjukdomar. Jag är nu garantipensionär men arbetade själv tidigare inom vården. Är gift, har barn och flera barnbarn så jag har ingen brist på sysselsättning.

Kan det vara början till aortaaneurysm?

Min första fundering var om jag hade början till ett aortaaneurysm men lyckligtvis är detta ju avskrivet. Men varför kommer problemen om natten? Tidigare har jag alltid sovit bra men det senaste året har det varit av och till. Jag tycker mig märka att det blir värre om jag äter lite för mycket på kvällen. Senaste tiden har jag ibland vaknat av att jag får sura uppstötningar.

Jag motionerar rätt flitigt, röker inte och dricker bara något glas vin vid fest. Vad det kan vara som utlöser pulsdunkandet kan jag inte finna ut. Kan det verkligen vara så att det är psykosomatiskt? Jag tycker det är så tråkigt att jag inte kan bli hjälpt av sjukvården som jag alltid haft så höga tankar om.

Doktor Helge Löfberg svarar: Vi brukar vänja oss

Eftersom både ultraljudsundersökningen och datortomografin visat att din stora kroppspulsåder (aorta) är helt frisk så kan du omöjligt ha något pulsåderbråck (aneurysm). Blodet pulserar hos oss alla genom stora kroppspulsådern med en kraft motsvarande en nästan 2 meter hög vattenstråle, vilket skapar rätt mycket ljud. Men vi brukar vänja oss vid pulsvågorna och det starka bruset och filtrerar normalt bort det från vårt medvetande. Hos dig fungerar tydligen inte den skyddsmekanismen tillräckligt bra. Att du blir mest störd om natten är förklarligt. Då är det tyst och rofyllt omkring dig och din hjärna störs inte av så många andra sinnesintryck.

Ät en lättare kvällsmat

Om allt låter bra när doktorn lyssnar på ditt bröst, blodtrycket i armar och ben är normalt och din ämnesomsättning ligger rätt så klarar jag inte att komma på någon kroppslig krämpa som skulle ge sådana symtom från magen som du beskriver. Sjukvården har säkert sina fel och brister, men i ditt fall tycker jag att läkarna gjort de undersökningar som man rimligen kan begära. Därför vill jag gärna lugna dig och hoppas att du snart slipper grubbla över dunkandet i magen. Kanske sover du bättre om du äter din middag mitt på dagen och endast en lätt kvällsmåltid tidigt på kvällen. Om magsäcken är utspänd av mat och nedre magmunnen är trång så är det vanligt med både halsbränna uppe i matstrupen och störd nattsömn.

Prata med doktorn om nedstämdhet

Din blodtrycksmedicin får du i minsta dosering så den ger knappast några biverkningar. Jag tror att du möjligen kan vara deprimerad och därför känner dig missförstådd och eländig. Det är mycket vanligt att man kan få en depression utan någon yttre orsak. Kanske skulle du må bättre om du pratar med din doktor en gång till och eventuellt får en tablett mot nedstämdhet.

Scroll to Top