Vad ska jag göra åt min höga vilopuls?

Jag har ett normalt blodtryck men min puls har legat på 90-97 per minut. Min vilopuls är 90. Jag är 54 år gammal. Hur får...

Jag har ett normalt blodtryck men min puls har legat på 90-97 per minut. Min vilopuls är 90. Jag är 54 år gammal. Hur får jag ner min puls utan att äta medicin. Jag varken röker eller dricker. Kaffe dricker jag högst en liten kopp om dagen. Jag har precis börjat ta medicinen Inderal för att sänka pulsen men vill helst slippa ta medicin för detta.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Normal vilopuls anses ligga mellan 50-100 hjärtslag per minut men de allra flesta har en puls mellan 60-80. Vilopulsen varierar hos alla människor under dagen beroende på vilka aktiviteter vi utför. Den bästa tidpunkten för att mäta sin vilopuls korrekt är på morgonen då man är utsövd. Man ska ligga ner och andas normalt under mätningen.
 Om man har en vilopuls på 90, som är jämn och inte har några andra besvär, behöver den normalt inte utredas. Men då du har börjat medicinera med Inderal, vilket är en betablockerare som sänker pulsen, förstår jag att du har varit hos din läkare och fått en utredning och bedömning. Medicinen kan ges för att minska de upplevda besvären av en högre vilopuls.
 Om man däremot känner sig tröttare än normalt, får svullna ben eller lätt blir andfådd vid ansträngning samt om puls är oregelbunden vill man utesluta bakomliggande sjukdom. Då brukar läkaren göra en undersökning av hjärtat genom att lyssna och ta EKG, ta blodprov för att utesluta exempelvis för hög ämnesomsättning eller blodbrist, samt göra en hjärt- och lungröntgen eller ultraljudsundersökning av hjärtat för att utesluta lungsjukdom eller hjärtsvikt.
 Om man efter dessa undersökningar inte hittar någon orsak till hög vilopuls får man överväga andra orsaker och se vad man kan göra åt dessa. Några exempel är dålig kondition, överträning, begynnande förkylning, för höga doser av vissa läkemedel (t ex mot astma), sömnbrist, rökning, stress, brister i kost- eller vätsketillförseln, för stora mängder dryck eller kosttillskott med koffein, guarana och liknande. Ärftlighet kan också avgöra hur hög vilopulsen blir.
 Du berättar att du inte röker och dricker sparsamt med kaffe, vilket är bra. Hos de allra flesta med hög vilopuls kan man rekommendera motion för att sänka pulsen. Ett bra sätt är att regelbundet promenera 3-4 gånger per vecka, minst 30 minuter per gång. När man fått bättre kondition efter någon månad kan mera fysiskt krävande motion rekommenderas, exempelvis gruppgymnastik, simning eller att träna på gym. De allra flesta lyckas då sänka sin vilopuls.
 Om man har besvär av hög vilopuls som inte beror på sjukdom och inget annat hjälper kan man, som i ditt fall, pröva att behandla med läkemedel som sänker vilopulsen.

Scroll to Top