Du behöver
- 2.5 dl yoghurt
- 25 g jäst
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk naturell olja
- 1 tsk flingsalt
- 6.5 dl vetemjöl special
- 100 g finriven urkramad butternutpumpa eller muscatpumpa
- 2 dl havregryn
- pumpakärnor
Ugn: 225°
Gör så här
Värm yoghurten till ca 30°. Häll över i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt honung, olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en deg.
Tillsätt pumpa och havregryn och blanda om så att det blir en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa från bunkens kanter.
Jäs övertäckt på varm och dragfri plats i 35–40 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 16 jämnstora bitar. Rulla till bollar. Lägg bol-larna tätt tillsammans i en form, 25 x 35 cm, så att de jäser samman.
Jäs övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö över pumpakärnor.
Grädda strax under ugnens mitt i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin färg.