Rostad tomatsoppa med sambal oelek

Grönsakerna rostas i ugnen vilket ger tomatsoppan en riktigt djup och härlig smak. Sambal oelek bidrar med en extra kick och värmer gott.

4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blandade tomater
  • 2 st röda paprikor
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0.25 st rotselleri
  • 3 msk olivolja
  • 3 st kvistar timjan
  • 1 l vatten
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Garnera med

timjan

Servera med

crème fraîche
basilikakikärter
bröd

Ugn: 175°

Gör så här

1

Dela tomaterna. Tärna paprikorna och löken. Skala vitlöks­klyftorna. Skala rotsellerin och dela i mindre bitar.

2

Fördela allt i en bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olivolja och lägg på timjan. Rosta strax under ugnens mitt i ca 1 timme.

3

Ta ut plåten och ta bort timjankvistarna. Lägg grönsakerna i en rymlig kastrull och mixa med en stavmixer. Häll på vattnet och låt allt koka upp. Tillsätt sambal oelek.

4

Basilikakikärter: Låt kikärterna rinna av i en sil. Blanda dem med pesto.

5

Smaka av med salt och peppar. Garnera med timjan och servera med en klick crème fraiche, basilikakikärter och en bit rostat bröd.

Scroll to Top