Sjukhusclownerna vill hitta det friska i barnen

När barn blir sjuka påverkas vardagen och livet på ett sjukhus är ofta allt annat än glädjefylld. Det försöker de här clownerna ändra på.

När sjukhusclownerna i Luleå kommer går ingen säker i korridoren. I tio år har clowner från Lule stassteater besökt barnen på Sunderby sjukhus för att ge dem en andhämtningspaus och få dem att tänka på annat än mediciner och tuffa behandlingar. Genom humor och skratt dämpas rädsla och stress hos barnen.

Siri har varit sjukhusclown i åtta år. De arbetar alltid i par och knackar på och frågar om de får komma in. Vill barnen inte ha besök, drar de sig tillbaka.  Tiden anpassas efter vad barnet orkar med och besöken är alltid på barnens villkor.

– Det ska vara roligt och det kanske viktigaste är att föräldrarna får skratta, säger Siri till NSD.

Ett möte kan vara fyllt av bus och skratt men det kan lika gärna bli vackert och stämningsfullt. Arbetet handlar inte bara om att underhålla utan clownernas uppgift är att genom teaterimprovisation uppmärksamma det friska och lekfulla i varje barn.

– Sjukhusclownerna går hem hos alla. Även hos tonåringarna, konstaterar Mats Lindvall som arbetar på lekterapin på sjukhuset.

Scroll to Top