Matsmart del 2 – Ta makten över matresterna

Sluta slänga mat så sparar du tusentals kronor och får ett renare samvete. Vi hjälper dig att göra en omstart av kyl, frys och gamla (o)vanor.

Ninas bästa tips för koll i kylen

Ordningskonsulten Nina Strandberg skapade ordning och reda hemma hos Icakurirens reporter. Här är hennes bästa tips:

  • Ha så lite i kylskåpet som möjligt! Då får du bra översyn och ser vad som bör ätas upp.
  • Lägg en och samma mat som hör ihop, som pålägg på tub, på samma ställe eller i låga korgar.
  • Flaskor med citron och lime ska stå ihop. Häll upp mjölken i en kanna istället för att låta hela paketet stå framme.
  • Skaffa fina lådor, burkar och fat. Då blir det roligare att ta fram resterna. Köp även små lådor för små rester som röror och annat som annars slängs.
  • Låt bara öppnade burkar med sylt/rödbetor/pesto stå i kylskåpet. Oöppnade kan lagras i ett vanligt skåp.
  • Släpp ut grönsakerna! Lök och omogen avocado trivs lika bra i rumstemperatur. Tomaterna mognar bättre om de får ligga i solljuset invid fönstret.
  • Hitta en ordning som passar dig. Alla mejeriprodukter på en hylla eller all frukostmat på en?
  • Gör plats för en korg med snart-äta-mat, det vill säga mat som ska ätas upp inom kort.
  • Ställ inte in hela kastruller med matrester och slevar. Tar stor plats och ser ofräscht ut.
  • Förvara gärna maten i glas eller metall och använd matfolie i stället för plastpåsar. Ser mer aptitligt ut.
  • Ställ burkar och flaskor med etiketterna utåt.
  • Pimpa kylskåpet. Njut av den vackra bakelsen tills det är dags att äta upp den. Spara en halv citron i en glasskål.

Och till sist:

  • Undvik goda intentioner. Fundera på vilken slags matperson du ÄR och vilken person du VILL vara. Köp inte exotiska röror om du inte vet när eller hur de ska användas.

Nina Strandberg nämner ett klassiskt exempel: råris.
– Jag vet en del som har råris hemma för att de vet att det är nyttigt men eftersom de egentligen inte är rårispersoner som gillar råris blir det liggande.

Mögel – slänga eller skära bort?

Släng:

  • Mjukost
  • Lättsockrad sylt
  • Bröd (se till att det inte händer, använd frysen!)

Rädda:

  • Ost (skär bort med råge)
  • Sylt (ta bort med råge om sylten innehåller hälften socker eller mer)

Matsmart del 2 - Ta makten över matresterna
Mindre mat och lättare att hitta.
EFTER: Mindre mat och lättare att hitta. Vid rensningen åkte allt som inte behöver vara i kyla ut. Kvar finns bara det nödvändigaste. Nu blir inget bortglömt. Foto: Theresia Köhlin

Så här gör du:

Steg 1: Gör en inventering av kylskåp och frys. Urstädningen och avfrostningen tar en stund men är väl investerad tid. Bestäm vad som ska finnas var en gång för alla.
Märk hyllorna och gör gärna en lista på vad som finns kvar i frysen när utrensningen är klar. Skriv upp vad som bör ätas upp inom den närmaste framtiden.

Steg 2: Handla smart. Planera veckans måltider och skriv inköpslista innan du går till affären. Undvik impulsköp – håll dig till listan. Håll dig borta från stormarknader om du bara ska ha lite mjölk och bröd. Annars är risken stor att du fyller den gigantiska vagnen med mat du inte behöver.
Undvik flerpack. Då minimerar du risken för att maten blir gammal. Kolla jämförpriset, ofta tjänar man bara några få kronor på att köpa två i stället för en.
Ha inte för stora ambitioner. Köp inte ny sorts mat om du inte har tid eller kunskap att laga den.
Undvik framför allt storpack och käcka erbjudanden som "Köp tre och få en på köpet".

Steg 3: Glöm bäst-före-datum. Strunta i datumet och lukta och smaka i stället. Visste du att 57 procent av allt som slängs har ett bäst föredatum som gått ut? Till exempel håller creme fraiche flera veckor efter att datumet gått ut, särskilt om förpackningen är obruten. Ska den dessutom kokas upp är risken för matförgiftningen obefintlig.
Men det finns mat som absolut ska ätas upp i tid, helst före sista förbrukningsdag: kyckling, kött (framför allt köttfärs) och fisk.

Steg 4: Ta tempen. Många kylskåp är alldeles för varma. Lägg in en vanlig rumstermometer på mjölkhyllan. +4 grader är lagom. Då förlänger du livet på varor med bäst-före-datum med flera dagar.

Steg 5: Ställ in maten. Låt inte frukosten stå framme i timmar i väntan på att sjusovande tonåringar ska äta. Sätt en maxtid på 15 minuter, då håller sig maten fräsch. (Låt inte maten stå framme alls på sommaren!)

Steg 6: Spara inte för länge. 61 procent av all mat som slängs beror på att den mist sin kvalitet. Botas enklast med bättre planering.

Steg 7: Ta vara på resterna. 35 procent av all mat som slängs är mat som blev över efter måltiden. Boka dejt med resterna så att de inte glöms bort. (Nästa vecka får du recept.)

Steg 8: Kyl ner. Det är viktigt att snabbt kyla ned lagad mat som ska sparas för att undvika att bakterierna frodas. Ett tips är att ställa kastruller och ugnsformar i kallt vatten i diskhon, gärna med några kylklampar. Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet, då stiger temperaturen i hela kylen och annan mat kan bli förstörd. Viss mat är extra känslig, som ris och spenat. Spenat kan innehålla bakterier som bildar sporer. Bakerierna dör vid tillagning men sporerna överlever och kan omvandlas till nitrit som kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga.

9: Frys in och tina i micron eller direkt i grytan. Frys grädden eller tomatkrosset direkt i tetran. I stället för att öppna en helt ny förpacknig är det bara att vittja frysen och tina grädden i micron eller tomatkrosset direkt i stekpannan.

 

Tipsa mig! Är du redan matsmart? Tipsa oss om hur du undviker att maten hamnar i soporna. Vi vill veta hur du planerar, handlar eller lagar. Mejla mig på kersti.bystrom@formapg.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top