Saftiga vaniljbullar med smörfyllning

Baka en klassisk favorit med på enkelt sätt med våra vaniljbullar i långpanna. Mjuka bullar med smörfyllning och len vaniljkräm – en läckerhet för alla fikastunder.

24 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Smörfyllning:

150 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Vaniljkräm:

3 dl mjölk
2.5 msk potatismjöl
2 msk strösocker
2 äggulor
1 ½ msk vaniljsocker

Pensla med:

ägg

Garnera med:

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

2

Smörfyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

3

Vaniljkräm: Vispa ihop mjölk, potatismjöl, socker och äggulor i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, 60 x 40 cm. Bred på smörfyllningen och rulla ihop. Skär rullen i 24 bitar. Ställ dem med snittytan upp i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck eller spritsa en klick vaniljkräm i varje bulle. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna och glasera med florsocker utrörd i lite vatten.

Scroll to Top