Köttsoppa med saffran och örter

Oxkött ger soppan mustig buljong, rotfrukter, grönsaker och örtkryddor ger fin smak. Men det är saffranet som gör soppan till något alldeles extra.

Du behöver

  • högrev ca 1 kg med ben

Kokning:

2 l vatten
2 tsk salt
1 bitar rotselleri
1 st morot medelstor
0.5 st palsternacka
1 st purjolök
3 st vitlöksklyftor
persiljestjälk
2 st lagerblad
5 st vitpepparkorn
5 st kryddnejlikor
timjan några kvistar

Soppa:

1 bitar rotselleri
1 st palsternacka liten
2 st morötter
1 st purjolök
1 st burk hela tomater
0.5 st saffran påse
salt
peppar

Det här behövs för ca 4-6 port:

Gör så här

1
Skala och skär rotselleri, morot, palsternacka och purjolök i mindre bitar.

2
Koka upp vattnet tillsammans med salt och lagerblad. Lägg i köttet och låt det koka upp. Skumma.

3
Tillsätt grönsakerna, pepparkorn, vitlök, persilja och timjan. Låt allt sjuda under lock ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört.

4
Skala och tärna under tiden, palsternacka, rotselleri och morötter till soppan. Ansa och skiva purjon. Låt tomaterna rinna av.

5
Tag upp köttet och tag bort ben och brosk. Skär köttet i tärningar. Sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i grytan.

6
Tillsätt de tärnade grönsakerna, tomaterna, köttet och saffran. Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka men har lite spänst kvar. Smaka av med salt och peppar. Bjud soppan rykande het, eventuellt garnerad med lite färsk timjan.

Scroll to Top