RECEPT FRÅN HJ

Äppelkaka med vit choklad

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 125 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • äpplen
  • Tosca:

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g nötter grovt hackade
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Bryn smöret i en kastrull. Ta det av värmen och rör i chokladen i bitar. Rör om tills den smält. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smörblandningen och mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.

2

Häll smeten i en smord form 24 cm i diameter. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem över smeten och grädda i 30 minuter.

3

Tosca: Blanda smör, socker, mjöl, mjölk, sirap och hackade nötter i en kastrull och värm under omrörning.

4

Ta ut kakan och skeda över toscasmeten. Grädda i ca 15 minuter tills kakan fått fin färg och är klar. Täck med folie om kakan börjar bli mörk.


Recept