Vegetarisk

  • Lins- och tomatsoppa

    Tillagningstid
    1 timme
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 gul lök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 röd chilifrukt
    • Rapsolja till stekning
    • 1 ½ deciliter torkade röda linser
    • 1 burk krossade tomater à 500 gram
    • 4 deciliter vatten + 2-3 deciliter vatten
    • 2 grönsaksbuljongtärningar
    • 2 matskedar finriven färsk ingefära
    • 400 milliliter kokosgrädde
    • Salt
    • 65 gram färsk babyspenat
    • Koriander- och yoghurtröra
    • 2 matskedar majonnäs
    • 2 deciliter turkisk yoghurt
    • ½ kruka koriander
    • ½ riven vitlöksklyfta
    • Salt och peppar

    Gör så här

    1

    Hacka löken och riv eller pressa vitlöksklyftorna. Dela chilifrukten på längden och ta ur och kasta kärnhuset. Dela fruktköttet i riktigt små bitar.

    2

    Fräs lök, vitlök och chili i rapsolja i en gryta. Löken och chilin ska bli mjuka och glansiga.

    3

    Rör ner linser, krossade tomater, 4 dl vatten och buljongtärningar.

    4

    Låt soppan koka under lock tills linserna är mjuka, ca 25 minuter. Rör då och då.

    5

    Tillsätt mer vatten, ingefära och kokosgrädde. Låt soppan bli ordentligt varm och smaka av med salt. Avsluta med att röra ner babyspenaten.

    6

    Koriander- och yoghurtröra: Blanda majonnäs, turkisk yoghurt, koriander, vitlök, salt och peppar till en röra.

    7

    Servera soppan med koriander- och yoghurtröran.

  • Pytt i panna med rotfrukter och örter

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 kålrot, ca 500 gram
    • 4 potatisar, fasta
    • 1 klyfta rotselleri, ca 200 gram
    • 2 morötter
    • 1 gul lök
    • 2 matskedar smör
    • 2 matskedar olivolja
    • 1 matsked harissa (chilipasta)
    • Salt och svartpeppar
    • 4 ägg
    • Garnering och servering
    • 2 matskedar finhackad bladpersilja
    • Bröd
    • Tjock yoghurt

    Gör så här

    1

    Skala och skär kålrot, potatis, selleri och morötter i små bitar. Skala och finhacka lök.

    2

    Hetta upp en rejäl stekpanna och tillsätt smör och olja. Fräs löken i några minuter tills den fått lite färg och börjat mjukna.

    3

    Häll ner resten av de hackade grönsakerna och stek tills de mjuknat, rör då och då. Krydda med harissa, salt och peppar, blanda.

    4

    Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja eller smör. Stek äggen på en sida tills vitan stelnat och gulan är krämig.

    5

    Garnering och servering: Toppa rätten med persilja. Servera gärna med gott bröd och någon matsked tjock yoghurt.

  • Morotssoppa med curry och kokos

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 500 gram morötter
    • 3 potatisar, fasta
    • 1 gul lök
    • 1 vitlöksklyfta
    • 2 matskedar olivolja
    • 1 matsked curry
    • 2 deciliter röda linser
    • 1 liter vatten
    • 1 grönsaksbuljongtärning
    • Salt och svartpeppar
    • 1 deciliter kokosmjölk
    • 2–3 msk grovhackad koriander eller mynta

    Gör så här

    1

    Skala och dela morötter och potatis i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

    2

    Hetta upp en rejäl kastrull med olivolja. Fräs löken i några minuter tills den fått lite färg. Tillsätt vitlöken och krydda med curry, fräs i någon minut till.

    3

    Tillsätt morötter och potatis. Häll ner linser, vatten och buljong. Låt soppan få ett uppkok och sjud under lock tills morötter och potatis mjuknat och linserna är genomkokta.

    4

    Smaka av med salt och peppar och skeda upp i skålar. Ringla på kokosmjölk och toppa med örter.

  • Rostad kålrot med honung och apelsin

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 kålrot, ca 1 kg
    • 2 rödlökar
    • 2 apelsiner
    • 2 matskedar flytande honung
    • 4 matskedar olivolja
    • 1 matsked vit balsamvinäger
    • 1 tesked finriven ingefära
    • 1 kryddmått chiliflakes
    • 2 teskedar grovhackad rosmarin
    • Salt och svartpeppar
    • 2 deciliter belugalinser
    • 200 gram getost

    Gör så här

    1

    Skala och skär kålroten i mindre bitar. Skala och dela löken i två delar, skär i tunna skivor.

    2

    Riv ner skalet från 1 apelsin och pressa ner saften från 2 apelsiner i en skål. Tillsätt honung, olivolja, vinäger, ingefära, chiliflakes och rosmarin. Krydda med salt och peppar, blanda.

    3

    Lägg ut grönsakerna på en ugnsplåt och häll över apelsinblandningen. Blanda och ställ in plåten längst ner i ugnen. Rosta i 200 grader i ca 1 timme tills kålroten mjuknat och fått fin färg.

    4

    Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt dem mot slutet av ugnstiden. Dela osten i mindre bitar och ställ in i mitten av ugnen. Låt allt bli varmt i ca 3–5 minuter.

  • Misostekt palsternacka

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 6 palsternackor, ca 500 gram
    • 1 matsked vit misopasta
    • 2 matskedar ljus soja, japansk
    • 2 matskedar rapsolja
    • 1 matsked flytande honung
    • 1 matsked sesamolja
    • 1 tesked finriven ingefära
    • ½ röd chili, finhackad
    • Svartpeppar
    • 4 portioner basmatiris
    • 3 salladslökar, tunt skivade
    • 2–3 matskedar grovhackad koriander
    • 1 matsked rostade sesamfrön
    • Servering
    • 1 gemsallad, plockad
    • 1 lime, i klyftor
    • Gurksallad
    • Gurka
    • 1 lime
    • Några matskedar sweetchilisås

    Gör så här

    1

    Skala och dela palsternackorna i långa stavar. Lägg ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

    2

    Blanda misopasta, soja, rapsolja, honung, sesamolja, ingefära och chili, fördela blandningen över palsternackorna. Krydda med lite svartpeppar och blanda.

    3

    Rosta i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått fin färg.

    4

    Koka under tiden riset enligt anvisningen på förpackningen.

    5

    Lägg upp riset på tallrikar, lägg på rostad palsternacka och toppa med salladslök, koriander och sesamfrön.

    6

    Gurksallad: Skär gurka i tunna skivor, smaksätt med saften från 1 lime och några matskedar sweetchilisås.

    7

    Servera tillsammans med sallad, limeklyftor och gurksallad.

  • Kikärtsgryta med sötpotatis

    Tillagningstid
    40 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 gul lök
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 blomkål
    • 2 sötpotatisar
    • 2 matskedar matolja, t ex rapsolja
    • 1 matsked finriven färsk ingefära
    • ½ grön chili, finhackad
    • 1 matsked gurkmeja
    • 1 burk kokosmjölk, ca 400 ml
    • 3 kaffirlimeblad, kan uteslutas
    • Salt och svartpeppar
    • 1 burk kikärtor, ca 400 gram
    • 2 matskedar finhackad persilja eller färsk koriander
    • Servering
    • Kokt basmatiris
    • Sallad
    • Mango chutney

    Gör så här

    1

    Skala och finhacka lök och vitlök. Dela blomkålen i mindre buketter, skär även stammen i mindre bitar. Skala och dela potatisen i mindre bitar.

    2

    Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken med ingefära och chili i några minuter tills löken fått lite färg.

    3

    Tillsätt sötpotatis, gurkmeja, kokosmjölk och kaffirlimeblad. Krydda med salt och peppar. Koka upp och sjud under lock i 10 minuter. Lägg i blomkålen och sjud tills grönsakerna mjuknat.

    4

    Häll av spadet från kikärtorna och tillsätt dem i grytan tillsammans med örterna. Låt allt bli varmt.

    5

    Servera grytan med nykokt ris, sallad och mango chutney.

  • Chili con aubergine

    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 stor aubergine
    • ½ tesked salt
    • 1 ½ matsked olivolja
    • 1 röd paprika
    • 1 gul eller orange paprika
    • ½ röd chilifrukt
    • 1 rödlök
    • 2 vitlöksklyftor, rivna
    • 3 matskedar tomatpuré
    • 400 gram krossade tomater
    • 1 burk konserverade körsbärstomater, 400 gram
    • ½ matsked paprika­pulver
    • ½ matsked malen spiskummin
    • 2 matskedar grönsaksfond
    • 1 ½ deciliter vatten
    • 1 förpackning valfria ­bönor, t ex blandade vita bönor
    • 1 matsked honung
    • 3 matskedar finhackad persilja
    • 1 tesked salt
    • 1 kryddmått svartpeppar
    • Servering
    • Pasta

    Gör så här

    1

    Riv auberginen grovt. Fördela på en bricka och strö saltet över. Låt stå i ca 5 minuter. Häll av ­vätskan.

    2

    Hetta upp oljan i en kastrull och stek auberginrivet under omrörning.

    3

    Kärna ur och tärna paprikorna. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och hacka ­löken.

    4

    Vänd ner paprikor, lök, chili, vitlök och tomatpuré i kastrullen. Rör om och låt puttra i 3–4 ­minuter.

    5

    Tillsätt krossade ­tomater, körsbärstomater, kryddor, fond och vatten. Sjud på svag värme i ­10–12 minuter.

    6

    Skölj bönorna noga, låt rinna av. Vänd ner med ­honung, persilja, salt och peppar.

    7

    Servera med pasta.

  • Pennepasta med tomatsås och burrata

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 vitlöksklyfta
    • Olivolja
    • 1 burk passerade tomater, ca 400 gram
    • 1 kryddmått chiliflakes
    • Salt, nymalen svartpeppar
    • 400 gram penne
    • 1 deciliter urkärnade gröna och svarta oliver
    • 2 förpackningar burrata à ca 125 gram
    • 1 kruka basilika
    • 200 gram cocktailtomater

    Gör så här

    1

    Skala och skär vitlöksklyftan i tunna skivor. Hetta upp några matskedar olivolja i en kastrull. Låt vitlöken fräsa i 1 minut.

    2

    Häll ner passerade tomater och krydda med chiliflakes, salt och svartpeppar. Sätt på locket och koka på medelvärme i ca 15 minuter.

    3

    Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet, men spara 2 matskedar pastavatten att reda såsen med.

    4

    Tillsätt oliverna i tomatsåsen och blanda såsen med pastan. Lägg upp på ett fat.

    5

    Dela burratan i grova bitar. Grovhacka basilikan. Dela tomaterna i halvor.

    6

    Toppa pastan med burrata, basilika och tomater. Ringla över olivolja och servera.

  • Pestopasta med haricots verts

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 400 gram rigatoni (tjocka pastarör)
    • 150 gram haricots verts
    • Pesto
    • 1 kruka basilika
    • 1 vitlöksklyfta
    • 50 gram pinjenötter
    • 1 ½ deciliter olivolja
    • 1 deciliter finriven parmesan
    • Flingsalt, nymalen svartpeppar
    • Servering
    • 50 gram pecorino- eller parmesanost
    • 25 gram pinjenötter
    • Sallad med vinägrett

    Gör så här

    1

    Pesto: Plocka och grovhacka basilikan. Skala och finhacka vitlöken.

    2

    Tillsätt alla ingredienser i en mixerkanna och krydda med lite salt och peppar. Kör till en slät röra.

    3

    Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg ner haricots vertsen och låt koka med pastan de sista 3 minuterna. De ska börja mjukna men ha en hård kärna i mitten. Häll av vattnet men spara 2 matskedar att reda såsen med.

    4

    Blanda pastan med haricots verts, pesto och pastavatten.

    5

    Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna tills de fått färg.

    6

    Servera pastan toppad med nyriven pecorino, rostade pinjenötter och en god sallad med vinägrett.

  • Vegetarisk bolognese på belugalinser med ajvar och mynta

    Tillagningstid
    40 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 gul lök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 100 gram rotselleri
    • Raps- eller olivolja till stekning
    • 1 ½ deciliter belugalinser
    • 500 gram krossade tomater
    • 1 ½ deciliter stark ajvar relish
    • Drygt 1 tesked salt
    • 2 teskedar torkad mynta
    • ½ grönsaksbuljongtärning
    • 2-3 deciliter vatten
    • Servering
    • Kokt spaghetti
    • Riven parmesanost
    • Finhackad bladpersilja
    • Sallad

    Gör så här

    1

    Hacka löken och pressa vitlöken. Skala och riv rotsellerin grovt.

    2

    Fräs all lök i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt rotsellerin och låt den fräsa med i någon minut.

    3

    Rör ner belugalinserna, krossade tomater, ajvar relish, salt, mynta, buljongtärning och vatten.

    4

    Låt bolognesen koka tills linserna är mjuka, det tar 30-40 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt.

    5

    Servera med kokt spaghetti, riven parmesanost, hackad bladpersilja och en sallad.

  • Paprikapizza med mozzarella och oliver

    Tillagningstid
    45 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 4 paprikor, gärna i olika färger
    • 1 rödlök
    • 4 matskedar olivolja
    • Salt, peppar
    • 1 förpackning pizzakit med deg och tomatsås
    • 4–5 deciliter riven pizzaost
    • 1 förpackning mozarellaost à 125 gram
    • 16–20 oliver
    • Garnering
    • ½ tesked pizzakrydda
    • Färska örter

    Gör så här

    1

     Sätt ugnen på 225 grader.

    2

    Kärna ur paprikorna och skär dem i ringar. Skala och skiva rödlöken. Fräs paprika och lök i 3 matskedar av oljan 10–15 minuter. Salta och peppra.

    3

    Rulla ut degen tillsammans med papperet på en ugnsplåt. Bred på såsen, spara en kant runtom. Pensla kanterna med resten av olivoljan. Strö den rivna osten över tomatsåsen.

    4

    Sätt plåten i mitten av ugnen och grädda pizzan nästan klart ca 15 minuter.

    5

    Toppa pizzan med paprikan och löken, mozzarellan delad i små bitar och oliverna, grädda pizzan ytterligare ca 3 minuter.

    6

    Garnera pizzan med smulad pizzakrydda och färska örter.

  • Vegetariska morotbiffar i pitabröd med matyoghurt samt brocooli- och vitkålsråkost.

    Lättlagade och goda morotsbiffar

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    2 portioner

    Du behöver

    • 250 gram morötter
    • 1 ägg
    • 0.5 deciliter ströbröd
    • 1 matsked majsstärkelse
    • 1 kryddmått salt
    • 0.5 tesked örtsalt
    • 1 kryddmått chiliflakes, smulade
    • 100 gram salladsost
    • Rapsolja att steka i
    • Vitkål- och brocolliråkost
    • 100 gram vitkål
    • 100 gram broccoli
    • Servering
    • 2 libabröd
    • 1 deciliter matyoghurt

    Gör så här

    1

    Skala och riv morötterna grovt. Lägg dem i en skål med ägg, ströbröd, majsstärkelse, salt, örtsalt och chiliflakes. Låt blandningen dra i 5–10 minuter.

    2

    Tillsätt salladsosten i större bitar, blanda försiktigt. Forma 10 biffar av smeten.

    3

    Stek biffarna i omgångar i olja i en stekpanna, stek på medelvärme i 5–6 minuter.

    4

    Vitkål- och broccoliråkost: Skär vitkål och broccoli i små bitar och lägg i en skål. Tillsätt 1 msk rapsolja och 1 krm salt. Krama ur grönsakerna.

    5

    Servera biffarna med råkost och matyoghurt i libabröd.

Scroll to Top